Neem ook de wissel naar succes 0512-764441

In een mensenleven komen de nodige gebeurtenissen voor. Geluk en verdriet liggen soms flinterdun naast elkaar. Het ene moment kun je in een gloriestemming verkeren om nog geen seconde daarna een onheilspellend bericht te krijgen. Een bericht waardoor de grond onder je voeten verdwijnt.

In al deze situaties moeten we als mensen daarmee dealen en wordt er van je verwacht dat je doorgaat. Dit is een cliché, maar zoals altijd is een cliché de uitkomst van de reactie op situaties uit het verleden.

Hoe blijf je in alle situaties die je beleeft stabiel?

Neem nou bijvoorbeeld het succes van je bedrijf. Soms heb je tijden dat alle offertes die je uitbrengt, ook daadwerkelijk opdrachten worden. Je zit dan in een flow. Vaak besef je niet dat hetgeen je op dat moment doet, de juiste stappen zijn om tot dit succes te komen. Vaak is het gevolg na zo’n periode dat je verslapt en je energie wegvloeit, je scherpheid mist. Totdat je erachter komt dat je in het dal zit. Het vervelende van een dal is dat je weer bergopwaarts moet. Dat ga je voelen in je voeten, je kuiten, en je lichaam. Je ademhaling gaat sneller en je verbruikt veel energie om weer op de top te komen. Wanneer je dan op de top bent, ervaar je vaak een uitgeput gevoel. Nu wil je eerst de rust ervaren om bij te tanken.

Hoe zou het zijn als je op dat moment een vogel bent en boven het dal en de berg kon zweven? Dat zou het zakendoen en het leven veel makkelijker maken. We noemen dit ook wel de helikopterview. Het uitzicht van boven. Dit uitzicht geeft een totaaloverzicht. Je kunt het dichterbij laten komen of van een afstand bekijken. Je kunt het van opzij bekijken, van links, rechts, voren of van achteren. Het enige wat je doet is je laten meevoeren op de wind. Je zoekt de juiste windstroom om je koers te bepalen.

Deze metafoor ligt dichterbij dan je denkt. Want als je de juiste stappen neemt binnen je bedrijf of in jouw leven, dan kun je in alle situaties gebruikmaken van de helikopterview. Gebruikmaken van een tool, zonder daarbij je gevoel en emotie te verliezen, maar het gevoel en de emotie juist te beleven.

Hoe krijg je een helikopterview?

Voor eenieder is dit een proces waarin je energie moet steken. Je moet willen leren vliegen. Je moet durven je vleugels uit te slaan en je mee willen laten voeren op de wind. Een tool die je daarvoor kunt gebruiken is een stappenplan dat wij al jaren toepassen in ons leven en onze bedrijven. Wij noemen het de 5 stappen naar succes. Dit 5-stappenplan kun je zowel in je zakelijke leven als in je privéleven gebruiken.

Wat zijn deze stappen?

  1. Inventariseren
  2. Analyseren
  3. Adviseren
  4. Bemiddelen
  5. Nazorg

Laat ik aan de hand van 2 situaties een voorbeeld geven hoe je de stappen van het 5-stappenplan kunt toepassen en er een helikopterview ontstaat.

5-stappenplan in je zakelijke leven

Stel je hebt een drukke periode gehad en je omzet is ongelooflijk gegroeid. Dit alles boven verwachting. Je staat aan de rand van een fantastisch jaar. Je rekent door en verwacht een top omzet. Totdat je na een maand erachter komt dat de lijn zich niet doortrekt.

Stap 1:

Kijk wat je goed hebt gedaan in deze periode. Waarom gingen de deals zo hard? Wat maakte het dat je in zo’n flow kwam? Neem de tijd om jezelf vragen te stellen. Wat deed je goed? Welke omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat je deze periode hebt meegemaakt? Waren externe factoren aanleiding tot dit succes en zo ja, welke? Was er ook sprake van interne factoren die een rol speelden in dit succes? Welke acties staan aan de oorsprong van het succes? Wie heeft gezorgd voor het succes?

Stap 2:

Analyseer de antwoorden op je vragen. Kijk of hetgeen dat je nu doet, precies hetzelfde is. Kijk waar de knelpunten zijn en wat je nu anders doet dan toen je succes had. Observeer de details en ontleed elke stap die je hebt gezet of actie die je hebt gedaan om dit succes te bereiken.

Stap 3:

Kijk in de spiegel en geef jezelf advies omtrent de dingen die je moet veranderen om te komen tot hetzelfde succes. Durf kritisch te kijken en jezelf kritisch toe te spreken. Doe de dingen die je goed deed, maar dan meer en vaker.

Stap 4:

Zorg dat alle obstakels die het succes in de weg staan worden opgeruimd. Zorg voor een zuivere omgeving die optimaal is om tot succes te komen. Regel alles zo in en delegeer de zaken op een dusdanige manier dat alles is gericht op het succes. Maak desnoods draaiboeken, functieomschrijvingen en een SWOT-analyse.

Stap 5:

Controleer op gezette tijden of alle seinen nog op groen staan en draai aan de knoppen wanneer dit moet. Op deze manier creëer je overzicht en dus een helikopterview. Deze 5 stappen kun je in alle lagen van je bedrijfsvoering toepassen. Ook op commercieel gebied of personeelszaken.

5-stappenplan in je privéleven

Stel je hebt een relatie. Na een paar jaar merk je dat de sleur erin is gekomen. Er is steeds vaker sprake van ruzie en onbegrip. De emoties lopen hoog op. Het lijkt erop dat je relatie stuk gaat lopen.

Stap 1:

Inventariseer voor jezelf waarom je voor deze persoon viel. Wat trok jou in hem of haar aan? Welke gezamenlijke interesses hadden jullie? Hadden jullie dezelfde humor en zo ja, wat voor humor was dit dan? Wat was zijn/haar koosnaampje? Hadden jullie gezamenlijke dromen? Waarom zou je oud willen worden met hem of haar?

Stap 2:

Analyseer waar je irritaties vandaan komen. Kijk wat er veranderd is ten opzichte van je ideaalbeeld. Wat hebben jullie anders gedaan in je communicatie, in je vrije tijd, in je intimiteit? Ga voor jezelf na of je nog samen je dromen wilt verwezenlijken.

Stap 3:

Kijk in de spiegel en durf je kwetsbaar op te stellen. Kijk waarin jij stappen kunt zetten om toenadering te zoeken. Ga het gesprek aan en durf de dingen te benoemen. Zorg voor een ontspannen sfeer. Stel desnoods voor om hulp te zoeken. Wees eerlijk en oprecht in je gevoelens en benoem ze. Heb begrip voor je partner. Stel de vraag hoe je hem of haar kunt helpen om je relatie weer spannend te krijgen.

Stap 4:

Plan regelmatig leuke dingen met elkaar. Blijf praten en neem daar de tijd voor. Zoek de gezamenlijke interesses, dromen en humor op. Geef cadeautjes, geef een vriendelijk woord, geef complimentjes.

Stap 5:

Ga regelmatig samen zitten en bespreek jullie dagen en situatie door. Liggen de verwachtingen nog steeds op één lijn of moeten jullie samen nog iets veranderen? Draai samen aan de knoppen van je relatie.

Je kunt op alle fronten van je leven de helikopterview toepassen door deze stappen van het 5-stappenplan te zetten. Met deze stappen doe je geen afbreuk aan je gevoel en emotie. Juist door deze techniek toe te passen, kun je die gevoelens en emoties toelaten. Je staat er alleen anders in. Zelfverzekerder en vaster!

Dit geeft rust. Rust om hier eens over na te denken met een kop koffie of thee en een heerlijk stuk koek, want de koek is nog lang niet op! Je moet soms alleen iets langer bakken, maar dan heb je wel de lekkerste koek!

Geplaatst op 01 apr. 2022

Terug naar alle actualiteiten